Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblion budjettiraja on saavutettu. Uusia lainoja voi tehdä 1.4.2024. // Biblios budgetgräns för detta kvartal har nåtts. Nya lån kan göras 1.4.2024.

Biblio e-kirjat Vaasan kaupunginkirjasto / Biblio e-böcker Vasa stadsbibliotek

Omslagsbild för Koljatti
Isbn: 978-95-1035-698-2
Förlag: WSOY
Kategori:
Romaner Humor
Tillgänglig sedan: maj 2012
Uppläsare: Veikko Honkanen
Length: 8 timmar 22 minuter

Ljudbok

Koljatti

Epäkorrektia Tervoa! Satiirinen romaani suomalaisesta nyky-yhteiskunnasta, politiikasta ja mediasta. "Vuonna 2031 olisin toiminut Suomen pääministerinä kaksikymmentäkahdeksan vuotta. Pääministerikauteni olisi pitempi kuin Urho Kekkosen presidenttikausi. En olisi historian kirjoissa kappale, vaan oma lukuni. Puhuttaisiin Lahnasen ajasta." Tutun oloinen pääministerihahmo mutustaa EU-kokouksessa wieninleikettä ja aiheuttaa diplomaattisen skandaalin, yrittää käydä kansan pariin, nukkuu liian vähän muttei ole hereillä. Vaalitenttejä varten pitäisi muistaa maitolitran hinta. "Olin Suomen kaikkien aikojen harmain pääministeri. Siitä huolimatta minut oli lanattu kolmekymmentäkaksi kertaa valtakunnan hävyttömimmän juorulehden kanteen." "Tunsin itseni idiootiksi: muut keskustelivat ja nauroivat, minä seisoin yksin ja liian pitkänä, tuulivoimaa miettien." Pääministerin elämä näyttää surulliselta, mutta naurattaa ääneen. Koljatti on tarkkanäköisyydessään armoton satiiri tämän päivän suomalaisesta yhteiskunnasta, politiikasta ja mediasta – kansakuntamme tilasta. "En missään tapauksessa eroaisi, koska aion tämän keskeneräisen pääministerikauden jälkeen jatkaa maan ykkösmiehenä vielä parikymmentä vuotta. Se on isänmaan etu."

Jari Tervo (s. 1959, Rovaniemi) on kahden viime vuosikymmenen luetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia romaanikirjailijoita, joka tunnetaan nokkelasta kielestään ja taidoistaan luoda monipolvisia ja käänteitä täynnä olevia tarinoita. Hän aloitti uransa 80-luvulla neljällä runokokoelmalla ja siirtyi proosaan teoksella Pohjan hovi (1992), jolla samalla löytyi heti 90-luvun tuotannon pääasiallinen aihepiiri: rovaniemeläiset pikkurikolliset, ryyppyremmit ja näiden edesottamusten piiriin tavalla tai toisella joutuvat tavalliset ihmiset. Poliisin pojassa (1993) on suunnitteilla pankkiryöstö, Pyhiesi yhteyteen (1995) laventaa rikollisen murhan panoraamaromaaniksi pikkukaupungin elämästä, Tuulikaappimaassa (1997) jäljitetään hourulasta karannutta veljeä ja Minun sukuni tarinassa (1999) Jari Tervon näköinen kirjailija sukeltaa sukunsa historiaan kohtalokkain tuloksin. 2000-luvulla Tervo saavutti mainetta Suomen itsenäisyyden ajan poliittista historiaa käsittelevällä romaanitrilogiallaan: Myyrä (2004), Ohrana (2006) ja Troikka (2008) perehtyivät Kekkosen vaiheisiin, Helsingin pommituksiin jatkosodan aikana ja hankkeeseen murhata Mannerheim. Teokset todistivat Tervon kyvyn paitsi puhaltaa henkeä historiallisiin tapahtumiin myös luoda uskottavia, yhtä aikaa traagisia ja hykerryttäviä hahmoja ihan mihin aikakauteen hyvänsä. Poliittista nykypäivää karnevalisoi Koljatti-satiiri (2009), jossa jäyhä pääministeri Lahnanen pitää pakolaista vankina kellarissaan. Suomen rajojen ulkopuolellekin siirtynyt Layla (2011) kuvasi kurditytön kujanjuoksua ja ihmiskaupan raadollista arkea. Syksyllä 2013 ilmestynyt romaani Esikoinen pohjaa vahvasti kirjailijan omaan lapsuuteen. Uutisvuodon vakioankkurina jo vuodesta 1998 saakka esiintyneen Jari Tervon teoksista on filmattu Poliisin poika (ohj. Tapio Piirainen, 1998) ja Pyhiesi yhteyteen -romaaniin perustuva Rikos ja rakkaus (ohj. Pekka Milonoff, 1999). Tervo on myös käsikirjoittanut televisiosarjat Mogadishu Avenue (2006) ja Moska (2011). Katajanokalla asuvan Jari Tervon perheeseen kuuluvat kirjailijavaimo Kati Tervo ja poika Kalle.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone