Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblion budjettiraja on saavutettu. Uusia lainoja voi tehdä 1.4.2024. // Biblios budgetgräns för detta kvartal har nåtts. Nya lån kan göras 1.4.2024.

Biblio e-kirjat Vaasan kaupunginkirjasto / Biblio e-böcker Vasa stadsbibliotek

Omslagsbild för Folkmord
Isbn: 978-91-7789-549-7
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: maj 2021

E-bok

Folkmord

Folkmordet i Rwanda 1994. Nazisternas förintelse av judar i Europa under andra världskriget. Kommunistregimers övergrepp på sin egen befolkning i Ryssland och Sovjetunionen från 1918, i Kina från 1949 och i Kambodja på 1970-talet. Exemplen är många på brott begångna mot människor på grund av vilka de är, inte för vad de gjort. I Folkmord tar historikern Klas-Göran Karlsson ett stort, globalt grepp om de mest avskyvärda händelser som historien rymmer.

Hans gedigna skildring följer tre huvudspår: Ett första är traditionellt historiskt och knyts till enskilda folkmord. Här får vi följa de brott som begåtts i kolonialismens anda, i den tyska imperialismens och nazismens – med förintelsen som främsta uttryck – men också i kommunismens namn. Ett annat spår tar fasta på likheter och påverkan mellan olika folkmord och de samhällen de förövats i. I en avslutande del analyserar författaren övergreppens betydelse för vår bild av historien, folkmordens verkningar.

Klas-Göran Karlssons slutsats är att folkmord lever och verkar så länge erfarenheter, lärdomar och minnen håller dem vid liv


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone