Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblion budjettiraja on saavutettu. Uusia lainoja voi tehdä 1.4.2024. // Biblios budgetgräns för detta kvartal har nåtts. Nya lån kan göras 1.4.2024.

Biblio e-kirjat Vaasan kaupunginkirjasto / Biblio e-böcker Vasa stadsbibliotek

Omslagsbild för Albertina och Viktor : Emigranterna som återvände
Isbn: 978-91-8901-948-5
Förlag: Votum Förlag
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: maj 2021

E-bok

Albertina och Viktor : Emigranterna som återvände

Amerikaresenärernas dilemma. Stanna eller åka tillbaka?

Albertina kom från en litet gård i Värmland och emigrerade 1893 till USA. Viktor kom från fattiga förhållanden i Stockholm och utvandrade sex år senare. De träffades i New York och återvände till Sverige var för sig 1906 respektive 1905.

De tillhörde den grupp av tvåhundratusen svenskar som återvände till hemlandet efter många år i USA den grupp som vi inte vet så mycket om. Varför återvände dessa människor och hur gestaltade sig deras fortsatta liv i Sverige? Man vet att kvinnorna återvände i mindre omfattning än männen. Vad berodde det på?

Albertina och Viktor Emigranterna som återvände, gör historikern Carin Bergström en djupdykning i sina farföräldrars historia. Hon minns dem från sin barndoms Karlstad. De var uråldriga, respektingivande och djupt religiösa och berättade aldrig någonting om sina år i Amerika för sina barnbarn. Författaren menar att farföräldrars tid i Amerika och deras klassresa när de kom tillbaka starkt färgade av sig på hennes egen tonårstid präglad som den var av flickskola, killar, dubbelmoral och hålfotsinlägg i 50-talets Sverige.

Carin Bergström är fil dr och docent i historia och har varit museichef på Skoklosters slott och överintendent för Kungl. Husgerådskammaren med Bernadottebiblioteket. Hon är ledamot av den Värmländska akademien och har gett ut ett antal böcker i kulturhistoriska ämnen.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone