Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Biblion budjettiraja on saavutettu. Uusia lainoja voi tehdä 1.4.2024. // Biblios budgetgräns för detta kvartal har nåtts. Nya lån kan göras 1.4.2024.

Biblio e-kirjat Vaasan kaupunginkirjasto / Biblio e-böcker Vasa stadsbibliotek

Omslagsbild för Basket är inte roligt
Isbn: 978-91-7987-635-7
Förlag: Nypon förlag
Kategori:
9-12 år Lättläst Idrott & friluftsaktiviteter
Tillgänglig sedan: februari 2022

E-bok

Basket är inte roligt

Noa spelar basket i BBK Storm. Han och hans kompis Lukas tränar mest av alla i laget. De får spela varje match och ger allt för att vinna. Samir däremot får ofta sitta på bänken. Han vet att han är bland de sämsta i laget och funderar på att sluta.

Noa och Lukas tror att laget blir bättre om Samir slutar, men coach Efraim har helt andra idéer om hur man får fram ett bra lag. Det gäller att få alla spelare att trivas, inte bara de bästa.

I den fjärde boken om BBK Storm skriver Niklas Krog inkännande om betydelsen av att lära sig se sina lagkamrater och att sätta sig in i någon annans tankar och känslor. Hur är det att vara bäst i ett idrottslag? Hur känns det att vara sämst? I idrottslaget, i skolan och i övriga livet påverkar sådana tankar och känslor ungdomars engagemang och prestationer.

Niklas Krog har skrivit fantasyböcker, historiska böcker och lättlästa böcker. Han sitter på stol nummer sex i Svenska barnboksakademien. Varje år besöker han närmare hundra olika skolor för att prata om läsning. I sin ungdom spelade Niklas basket med A-landslaget, juniorlandslaget och han tog SM-guld med Alvik Basket 1986. I BBK Storm använder han sina basketerfarenheter och skildrar både vänskap och spel med stor närvaro.

Sagt om Försvar är enkelt:

Dilemman, moraliska spörsmål, känslor och idrott – Försvar är enkelt innehåller allt som en basketälskande mellanstadie- eller högstadieelev behöver, dessutom paketerat med luftig layout, lättlästa smala kolumner och korta meningar där man undviker de svåraste orden.

Camilla Appelgren, BTJ-häfte nr 18/2021

Sagt om tidigare böcker i serien:

Ilska och slutspel: ”Författaren Niklas Krog spelade själv basket i sin ungdom och kännedomen om spelet lyser igenom, även om orden vägs på guldvåg när man skriver för de som har svårigheter med läsningen.” ”Många kan känna igen sig i basketlagets medlemmar, här finns den för explosiva Noa som älskar sin sport men hatar att förlora, den eftertänksamme lagkamraten som lugnar honom, coachen som pushar lagom hårt och lagets clown som roar och spexar. /…/ Trots att boken ingår i en serie fungerar det perfekt att läsa den fristående.” Camilla Appelgren, BTJ

En foul för mycket: ”En medryckande berättelse som bör locka sportintresserade pojkar i mellanstadieåldern. Berättelsen skildrar både vänskap och spel med träning, matcher och livet utanför planen. Språket är enkelt och texten är lättläst. /…/ Innehållet i boken känns äkta, vilket beror på att författaren har egna erfarenheter av basket. Han har bl.a. spelat i A-landslaget, juniorlandslaget och var med och tog SM-guld med Alvik Basket 1986.” Britt Forssmed, BTJ-häfte nr 21/20

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone